سیستمی که در آن گرمایش ساختمان از طریق کف و با نصب لوله هایی در این قسمت انجام می شود را می توان گرمایش از کف بنامیم. در این روش کف خانه همانند رادیاتور عمل کرده و گرما از این طریق به سایر قسمت ها می رسد.
برای گرمایش از کف می توان از دو روش دیگ بخار مرکزی و کمک کردن از برق، اقدام کرد. آب گرم شده توسط هر کدام از این منابع در لوله های تعبیه شده در کف به گردش در آمده و از این طریق می تواند فضا را به خوبی گرم کند.
در این روش از لوله های مجزا برای گرمایش هر یک از اتاق ها و مکان های خانه استفاده می شود تا شما امکان کنترل کردن میزان گرمایش بخش های مختلف را به سادگی داشته باشید. از این رو می توانید برای اتاق ها و فضاهایی که کمتر مورد استفاده قرار می دهند، انرژی کمتری صرف کرده و میزان گرمایش را کاهش دهید.
در همین ابتدا لازم است توضیح دهیم؛ در صورتی که تمایل دارید به صورت صفر تا صد مراحل طراحی و راه اندازی انواع سیستم های گرمایش از کف و وسایل و تجهیزات مورد نیاز برای این کار در ساختمان های متنوع یاد بگیرید؛ در دوره لوله کشی ساختمان شرکت نمایید.
اطلاعات بیشتر درباره این کلاس را می توانید با کلیک کردن روی لینک یا تماس با آموزشگاه فن آموزان اصفهان به دست آورید. همانطور که می دانید؛ لوله کشی ساختمان و به طور کلی تاسیسات جزو پردرآمدترین رشته فنی حرفه ای بوده و در هر زمان و مکانی مورد نیاز جوامع مختلف می باشد. به همین دلیل، شرکت در این دوره در کنارِ امکان دریافت مدرک فنی و حرفه ای معتبر و بین المللی در این رشته، می تواند آینده شغلی خوب و پردرآمدی را برای شما فراهم کند.
مزایای سیستم گرمایش کف
استفاده از سیستم گرمایش از کف، مزایای متعدد و مختلفی را به دنبال دارد که در این قسمت به معرفی چند نمونه از آن ها می پردازیم.
- مصرف انرژی کم و کاهش مصرف انرژی
- راندمان بالای سیستم گرمایشی بالا
- توزیع یکنواخت گرما در تمام نقاط ساختمان
- عدم اشغال فضا توسط پنل های رادیاتور یا بخاری
- خشک ماندن کف و عدم تعریق آن با ورود هوای سرد
- کاهش جریان هوای سرد در ساختمان
- ایجاد حس آرامش و آسایش برای ساکنین
معایب سیستم گرمایش از کف
در کنار مزایای نام برده، استفاده از این سیستم گرمایشی، معایبی نیز به همراه دارد که قبل از به کارگیری آن باید با آن ها آشنا شوید تا بتوانید مناسب ترین تصمیم را در این زمینه بگیرید. از معایب این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کنیم.
- عدم تامین گرمایش لازم برای اتاق های سرد
- نیاز به عایق کاری های مضاعف برای جلوگیری از هدر رفتن گرما
- هزینه تعمیرات بالا
- امکان بروز نشتی در صورت عدم انجام اصولی کار
- اتلاف زمان بالا برای گرمایش کامل محیط و نیاز به وسیله گرمایشی مکمل در این زمان
کاربردهای سیستم گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف در انواع ساختمان ها قابل استفاده است، اما به طور کلی در ساختمان های مسکونی، تجاری، اداری، آموزشی، درمانی و ورزشی و یا ساختمان هایی که دارای محدودیت فضا هستند و یا برعکس دارای وسعت بسیار زیاد و یا معماری پچیده هستند؛ کاربرد دارد.
- ساختمان های مسکونی: به دلیل ایجاد گرمای یکنواخت و مطبوع در کل فضای ساختمان، بسیار محبوب است. این سیستم به ویژه برای خانواده هایی با کودکان خردسال که به دمای مناسب محیط اهمیت زیادی می دهند، انتخاب مناسبی است.
- ساختمان های تجاری: به علت زیبایی و ظرافت ظاهری، انتخاب مناسبی برای محیط های لوکس و مدرن است. همچنین، این سیستم به دلیل توزیع یکنواخت گرما در محیط، باعث افزایش بهره وری کارکنان می شود.
- ساختمان های اداری: به دلیل ایجاد محیطی آرام و بدون سر و صدا، انتخاب مناسبی برای محیط های کاری است. همچنین، این سیستم به دلیل کاهش مصرف انرژی، به صرفه جویی در هزینه های ساختمان کمک می کند.
- ساختمان های با محدودیت فضا: می تواند برای گرمایش ساختمان هایی با محدودیت فضا، مانند زیرزمین ها و گاراژها، گزینه مناسبی باشد. این سیستم به دلیل اینکه نیازی به فضای زیادی برای نصب تجهیزات گرمایشی ندارد، می تواند برای این نوع ساختمان ها مناسب باشد.
- ساختمان های آموزشی: به علت ایجاد محیطی سالم و بهداشتی، انتخاب مناسبی برای محیط های آموزشی است. همچنین، این سیستم به دلیل توزیع یکنواخت گرما در محیط، باعث افزایش تمرکز دانش آموزان می شود.
- ساختمان های بهداشت و درمان: به دلیل ایجاد محیطی آرام و بدون سر و صدا، انتخاب مناسبی برای محیط های درمانی است. همچنین، این سیستم به دلیل کاهش مصرف انرژی، به صرفه جویی در هزینه های بیمارستان کمک می کند.
- ساختمان های ورزشی: به دلیل ایجاد محیطی مطلوب برای ورزشکاران، انتخاب مناسبی برای محیط های ورزشی است. همچنین، این سیستم به دلیل توزیع یکنواخت گرما در محیط، باعث افزایش ایمنی ورزشکاران می شود.
- ساختمان های بزرگ و پیچیده: می تواند برای گرمایش ساختمان های بزرگ و پیچیده، مانند فرودگاه ها، بیمارستان ها و مراکز خرید، بسیار کارآمد باشد. این سیستم می تواند گرما را به طور یکنواخت در کل ساختمان توزیع کند، بدون اینکه نیاز به نصب سیستم های گرمایشی متعدد در نقاط مختلف ساختمان باشد.
وسایل و تجهیزات لازم برای راه اندازی گرمایش از کف
برای انجام پروژه های نصب و راه اندازی سیستم گرمایش از کف، نیاز به وسایل و تجهیزات و لوازم مختلفی است. این وسایل و تجهیزات را می توان به دو دسته تجهیزات اصلی و جانبی تقسیم کرد:
تجهیزات اصلی
تجهیزات اصلی عبارتند از تجهیزاتی که برای عملکرد اصلی سیستم گرمایش از کف ضروری هستند. این تجهیزات عبارتند از:
- لوله های گرمایشی: وظیفه انتقال آب گرم یا سیال گرمایشی دیگر را از منبع گرمایش به کلکتورها و سپس به کف ساختمان بر عهده دارند. جنس لوله های گرمایشی معمولاً از فلزاتی مانند مس، پنج لایه یا پلی پروپیلن است.
- کلکتورها: مسئولیت توزیع آب گرم یا سیال گرمایشی را به لوله های گرمایشی هر زون از سیستم بر عهده دارند. کلکتورها معمولاً از جنس مس، برنج یا فولاد هستند.
- شیرهای کنترل: وظیفه تنظیم جریان آب گرم یا سیال گرمایشی در هر زون از سیستم را بر عهده دارند. این شیرها معمولاً از جنس برنج یا فولاد هستند.
- شیرهای هواگیری: مسئولیت تخلیه هوا از سیستم گرمایش از کف را بر عهده دارند. این شیرها معمولاً از جنس برنج یا فولاد هستند.
تجهیزات جانبی
تجهیزات جانبی عبارتند از تجهیزاتی که برای عملکرد بهتر سیستم گرمایش از کف و یا افزایش ایمنی آن استفاده می شوند. این تجهیزات عبارتند از:
- عایق کف: وظیفه جلوگیری از اتلاف گرما از طریق کف ساختمان را بر عهده دارد. عایق کف معمولاً از جنس فوم پلی استایرن، فوم پلی اتیلن یا پشم سنگ است.
- پمپ سیرکولاتور: مسئولیت گردش آب گرم یا سیال گرمایشی در سیستم را بر عهده دارد. این پمپ معمولاً از نوع پمپ های سانتریفیوژ است.
- تجهیزات کنترل دما: وظیفه تنظیم دمای محیط را بر عهده دارند. این تجهیزات معمولاً از جمله ترموستات ها، سنسورهای دما و کنترلرهای دیجیتال هستند.
انواع سیستم گرمایش از کف و مراحل اجرای هر کدام
همان طور که در بخش های قبلی نیز اشاره کردیم، به دو روش می توان اقدام به تعبیه و ساخت سیستم گرمایش از کف نمود. در این قسمت با این دو روش و نحوه اجرای آن ها به صورت کامل آشنا می شویم.
- سیستم گرمایش از کف آبی
یکی از روش های سیستم گرمایش از کف، به صورت آبی است که در آن از شبکه لوله های آب استفاده می شود. این لوله ها معمولا ضخامت کمتری از لوله های آب دارند و در زیر پوشش کف ساختمان قرار گرفته اند. آب گرم در این لوله ها جریان داشته و از این طریق، محیط اطراف به میزان دلخواه گرم می شود. گرمای مورد نیاز محیط از طریق پکیج یا سیستم موتورخانه مرکزی، تأمین می شود. امکان کنترل دمای محیط از طریق کنترل دمای آب به سادگی وجود دارد.
برای نصب این سیستم باید تمام تجهیزات مکانیکی و برقی در کف ساختمان نصب و سیمان شوند. سپس تمام کف و کناره ها باید به خوبی عایق بندی شوند تا گرمای تولید شده به هیچ جای دیگری به غیر محیط مورد نظر، سرایت نکند. بعد از این مرحله باید توری را در محل نصب پهن کرده و از لوله های پکس که انعطاف پذیری بالایی دارند در متراژ وسیع استفاده شود.
این لوله ها بر روی لوله های شبکه ثابت می شوند. در قدم بعدی باید این لوله ها به سمت یک کلکتور یا همان جعبه توزیع کشیده می شوند تا از شاخه از آن ها به یک شیر اصلی متصل شود. کلکتور امکان تهویه لوله ها و همچنین باز و بسته کردن آن ها برای جریان آب را به خوبی فراهم می کند. در نهایت این کلکتور به پکیج یا موتورخانه مرکزی متصل می شود تا جریان آب گرم نیز تأمین شود. سپس سیمان کاری و کف سازی نهایی روی لوله های پکس انجام می شود.
- سیستم گرمایش از کف برقی
در این سیستم ها از یک شبکه المان و یک منبع برق برای تولید گرمای مورد نیاز، استفاده شده است. در گذشته معمولا اقدام به المنت گذاری زیر پوشش کف ساختمان می شد و سپس این المنت ها به منبع برق متصل می شدند تا درنهایت سیستم راه اندازی شود.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی در این زمینه، فرش های المنت طراحی و ساخته شده اند که می توان از آن ها زیر پوشش اصلی ساختمان مانند پارکت، لمینت و … استفاده کرد و دیگر نیازی به استفاده از مصالح ساختمانی متنوع در این زمینه وجود ندارد.
این مدل سیستم برقی در واقع از شبکه ای از المنت های فیکس شده به یک شبکه نارسانا از جنس پلاستیک تشکیل شده که به صورت رول شده به فروش می رسند. برای اجرای این مدل سیستم نیاز است تا تمام تاسیسات مکانیکی و برقی مورد نیاز از قبل اجرا شده و با سیمان پوشیده شوند.
این مدل سیستم گرمایش از کف هم نیاز به عایق کاری قوی دارد تا گرمای تولید شده به نقاط ناخواسته هدایت نشود. بعد از عایق کاری های مورد نیاز، باید اقدام به راه اندازی سیستم اتصال آن به برق نمود. پوشش روی سیستم نیز می تواند از جنس سنگ، سرامیک و یا پارکت باشد و هیچ گونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
کف پوش مناسب برای سیستم گرمایشی از کف
زمانی که شما از گرمایش از کف برای تامین گرمای محیط استفاده می کنید، باید در انتخاب پوشش کف نیز دقت زیادی به خرج دهید. در این زمینه شما می توانید از پوشش هایی مانند کاشی، سنگ و محصولات مشابه، بدون محدودیت استفاده کنید. معمولا جذب و پخش گرما و حرارت با این پوشش ها به خوبی منتقل شده و هیچ مانعی در مسیر آن ها وجود ندارد.
فرش نیز یکی از پوشش های مناسب در این زمینه محسوب می شود و شما می توانید بدون نگرانی از آن بهره ببرید. از آنجایی که چوب به صورت کلی سازگاری خوبی با حرارت ندارد، نمی تواند انتخاب خوبی برای تکمیل گرمایش از کف باشد.
نحوه کنترل سیستم گرمایش از کف
کنترل سیستم گرمایش از کف به سادگی امکان پذیر بوده و جای هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد. امکان کنترل این سیستم به دو صورت وجود دارد. بخش اول مربوط به کنترل دیجیتالی است که می توان با کمک آن میزان گرمای هر اتاق و محیط را مدیریت و مشخص کرد. بخش دوم نیز مربوط به کنترل کردن سیستم گرمایشی در بخش های مختلف خانه است. بخش دیجیتالی معمولا در نقطه ای نصب می شود تا کاربر سیستم بتواند به راحتی به آن دسترسی داشته و از طرف دیگر چندان در دیدرس نباشد.
جمع بندی
امروزه سیستم های گرمایش مختلفی برای ساختمان ها وجود دارند که شما می توانید از آن ها بهره ببرید. یکی از محبوب ترین سیستم ها در این زمینه، گرمایش از کف بوده که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. سیستم گرمایش از کف هم به صورت برقی و با المنت های مخصوص و هم با آب گرم قابل اجراست که هرکدام ویژگی های مخصوص به خود را دارند. در بخش های قبلی به صورت کامل به توضیح سیستم گرمایش از کف و همچنین نحوه عملکرد و نصب آن پرداختیم تا شما اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه به دست آورید.
چنانچه شما جزو افرادی هستید که دوست دارید در آینده ای نزدیک وارد صنعتِ تاسیسات شوید و صفر تا صد سیستم گرمایش از کف را یاد بگیرید؛ می توانید در دوره لوله کشی ساختمان شرکت کرده و بعد از پایان یافتن کلاس ها، وام فنی و حرفه ای دریافت نمایید و برای خود کسب و کار ارائه دهنده خدمات مربوط به سرمایش و گرمایش و لوله گذاری اماکن راه اندازی نمایید.
به علاوه؛ شما می توانید به واسطه مهارت های کاربردی و گواهی نامه معتبر و بین المللی که در این دوره کسب کرده اید؛ با راهنمایی و مشاوره اساتید و کادر آموزشی مجرب آموزشگاه، نسبت به مهاجرت با مدرک فنی حرفه ای به کشورهای مورد علاقه خود اقدام کنید؛ فن آموزان در تمامی مراحل، از یادگیری تا اشتغال و کارآفرینی در ایران و یا سایر نقاط جهان همراه شما خواهد بود.
سؤالات متداول درباره سیستم گرمایش از کف
- چند مدل سیستم گرمایش از کف وجود دارد که می توانیم از آنها بهره ببریم؟
به صورت کلی دو مدل سیستم گرمایش از کف وجود دارد که یکی از آنها آبی و مدل دیگر برقی است.
- کدام کفپوش ها برای سیستم گرمایش از کف مناسب نیستند؟
شما می توانید از کفپوش های مختلفی مانند سنگ، سرامیک، پارکت، فرش و … در این زمینه بهره ببرید، اما چوب برای این سیستم انتخاب خوبی محسوب نمیشود.
- تفاوت اصلی سیستم گرمایش از کف آبی با برقی در چیست؟
در سیستم آبی، لوله های حاوی آب داغ، گرمایش ساختمان را تأمین می کنند؛ در حالی که در سیستم برقی، یک فرش المنت در زیر پوشش اصلی کف این کار را انجام میدهد.